Commercieel vastgoed: een terugblik op het tweede kwartaal van 2024

De eerste helft van 2024 is inmiddels voorbij. Hoog tijd dus voor een terugblik op het tweede kwartaal. Welke ontwikkelingen de bedrijfsvastgoed-markt afgelopen kwartaal heeft doorgemaakt zetten we hieronder per deelmarkt uiteen.

Winkels

In het tweede kwartaal is de opname van het aantal winkels met 10 procent afgenomen ten opzichte van het eerste kwartaal. Winkelruimtes van meer dan 1000 m2 en grote winkelsteden waren desalniettemin gewild. Het aanbod van winkelruimtes is voor het vijfde kwartaal op rij toegenomen. Ook de mediane huurprijs is gestegen en bedraagt nu €200 per m2. De mediane koopprijs is juist fors gedaald naar €1582 per m2.

Bedrijfsruimtes

Door een toename van grote objecten boven de 2000 m2 is de bedrijfsruimte-opname gestegen tot het hoogste niveau sinds eind 2022. Het aantal transacties daarentegen is gezakt, van 1277 in Q1 naar 1210 in Q2. Het aanbod nam flink toe met maar liefst 9 procent. Zoekers hebben daardoor meer opties. De mediane huurprijs is licht gestegen naar €87 per m2, de mediane koopprijs licht gedaald naar €1245 per m2.

Kantoren

De opname van kantoren is flink toegenomen, vooral door de opname van objecten van meer dan 2000 m2. Dit terwijl grotere kantoren al jaren minder in trek zijn. Het kantoorruimte-aanbod in Q2 bedroeg 4,2 miljoen m2, waarbij het aanbod kleinere kantoren steeg en het aanbod grotere kantoren daalde. De mediane huur- en koopprijs namen af, maar de prijzen van duurzame, gunstig gelegen kantoren namen toe. Deze trend zet dus door.

Beleggingsmarkt

Het aantal beleggingstransacties bedroeg 175, vergelijkbaar met het eerste kwartaal van 2023. Toch is het beleggerssentiment ietsje positiever aan het worden. Het verschil tussen vraag- en biedprijzen wordt namelijk kleiner. Echter, de rente wordt door veel beleggers nog als te hoog ervaren. Een dalende rente gecombineerd met een stabiel fiscaal overheidsbeleid zouden het tij kunnen doen keren.

Conclusie

Al met al is het tweede kwartaal dus geen slecht kwartaal gebleken voor de commerciële vastgoedmarkt. Dit hebben we ook bij Wagenhof Real Estate mogen ervaren.

In het derde kwartaal blijven we u op de hoogte houden van belangrijke ontwikkelingen. Hiervoor hoeft u ons enkel te volgen. Doet u dat nog niet? Meld u dan snel aan. Of schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dan weet u altijd als eerste wat er speelt op de vastgoedmarkt.

Categorie

Datum

Delen

Delen