Geld lenen voor VvE-verduurzamingen: hoe zit dat?

Een appartementencomplex verduurzamen kost veel geld. Geld dat de meeste VvE’s niet in kas hebben. Gelukkig mogen VvE’s sinds 2018 (duurzaamheids)leningen afsluiten. Maar welke regels gelden er voor VvE-leningen? Wij zochten het voor u uit.

Onder welke voorwaarden mogen VvE’s geld lenen?

VvE’s mogen geld lenen tenzij hun akte van splitsing dat uitsluit. Als van een uitdrukkelijk verwoorde uitsluiting geen sprake is, kunnen VvE’s geld lenen (om bijvoorbeeld zonnepalen, warmtepompen en laadpalen aan te schaffen). Van wie een VvE geld leent, doet niet ter zake. Lenen kan dus bij een bank, maar evengoed bij een zuster-VvE. In dat laatste geval dienen de statuten van de zuster-VvE toe te staan dat zij geld mag uitlenen.

Hoe gaat de kostenomslag in zijn werk?

Volgens de meeste splitsingsreglementen moeten VvE’s bij het aangaan van bijzondere verplichtingen een extra voorschotbijdrage vaststellen. In het geval van een lening mag de hoogte van de individuele bijdrage tijdens een latere algemene ledenvergadering worden bepaald. Voor het alv-besluit is een gewone meerderheid van stemmen nodig. Mocht de financier de volledige geldsom tussentijds opeisen, dan zijn appartementseigenaren slechts voor hun breukdeel van de schuld aansprakelijk.

Beïnvloedt de tussentijdse verkoop van een appartement(srecht) de individuele terugbetalingsplicht?

Als VvE-leden hun appartement(srecht) verkopen, worden ze van hun aansprakelijkheid ontslagen, mits ze vóór levering het juiste schuldbedrag aan hun notaris hebben doorgegeven. Hebben de leden een lager bedrag gecommuniceerd, dan worden ze slechts voor dat bedrag van hun aansprakelijkheid ontslagen. Het is dus zaak dat VvE-leden hun aflossingen goed vastleggen, zodat de hoogte van hun restschuld op ieder moment bekend is.

Wilt u op de hoogte blijven van VvE-nieuws? Volg ons op social media of abonneer u op onze nieuwsbrief. Dan weet u altijd wat er speelt in de wereld van VvE’s.

Categorie

Datum

Delen

Delen