ESG steeds belangrijker bij taxaties

In de wereld van vastgoedtaxaties wordt steeds meer aandacht besteed aan ESG-factoren (Environmental, Social en Governance). ESG-criteria worden in toenemende mate meegewogen bij het bepalen van de waarde van vastgoed. Dit artikel verkent de redenen achter deze ontwikkeling en de gevolgen voor de taxatiesector.

Wat is ESG?

ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Het verwijst naar drie centrale factoren in het meten van de duurzaamheid en maatschappelijke impact van een belegging in een bedrijf of onderneming. De criteria zijn als volgt:

  • Environmental: Hoe goed gaat een bedrijf om met het milieu? Denk aan energieverbruik, afvalbeheer en CO2-uitstoot.
  • Social: Hoe gaat een bedrijf om met mensen, zowel binnen als buiten de organisatie? Dit omvat arbeidsomstandigheden, diversiteit en impact op lokale gemeenschappen.
  • Governance: Hoe wordt een bedrijf bestuurd? Belangrijke factoren zijn het beloningsbeleid, transparantie en de samenstelling van het bestuur.

Waarom is ESG belangrijk bij taxaties?

Er zijn verschillende redenen waarom ESG een steeds grotere rol speelt bij vastgoedtaxaties:

  1. Veranderende regelgeving: Overheden stellen steeds strengere eisen aan de duurzaamheid van gebouwen. Panden die niet aan deze eisen voldoen, lopen het risico op waardeverlies.
  2. Bewustere beleggers: Steeds meer investeerders hechten belang aan ESG-factoren bij hun beleggingsbeslissingen. Duurzame gebouwen worden gezien als toekomstbestendiger en aantrekkelijker voor huurders.
  3. Maatschappelijke druk: Er is een groeiend bewustzijn over de impact van de gebouwde omgeving op klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Bedrijven staan onder druk om duurzame veranderingen door te voeren.

Gevolgen voor taxateurs

De toenemende focus op ESG heeft belangrijke gevolgen voor taxateurs. Zij zullen hun werkwijze moeten aanpassen om rekening te houden met deze factoren. Enkele aandachtspunten:

  • Taxateurs moeten bekend zijn met de laatste wet- en regelgeving omtrent duurzaamheid en deze meenemen in hun waarderingen. ESG vraagt van veel organisaties dat ze ingrijpende veranderingen doorvoeren in hun strategische keuzes, de aansturing en inrichting van hun organisatie en de manier waarop ze over ESG rapporteren. Bij Wagenhof Real Estate omarmen we duurzaamheid steeds meer, al zijn we er nog niet. Onze wil om te veranderen is echter sterk en onwankelbaar.
  • Er moet meer aandacht komen voor de energieprestaties van gebouwen, zoals het energielabel en de mogelijkheden voor verduurzaming. Dit gebeurt al met DuPa 2.0 (duurzaamheidsparagraaf die in februari 2024 is ingevoerd), waardoor 80 criteria gericht op duurzaamheid en klimaatrisico’s worden meegenomen in de waardering.
  • Taxateurs moeten in staat zijn om de wensen van duurzame beleggers te vertalen in concrete waarderingsaspecten. Bij Wagenhof Real Estate denken we graag met onze beleggers mee.
  • Door samen te werken met duurzaamheidsexperts, kunnen taxateurs ESG-factoren beter integreren in hun werk. Bij Wagenhof Real Estate zetten we hierin de eerste stappen, zodat we beleggers op termijn precies kunnen laten zien in hoeverre duurzaamheidsinvesteringen lonender zijn dan een afwachtende houding.

Vooruitblik

De verwachting is dat ESG-factoren de komende jaren alleen maar belangrijker zullen worden bij vastgoedtaxaties. Taxateurs die hier tijdig op inspelen, zullen een concurrentievoordeel hebben. Bovendien draagt het meewegen van ESG bij aan een duurzamere en maatschappelijk verantwoordere vastgoedsector. Het is daarom van groot belang dat taxateurs zich blijven ontwikkelen op dit gebied. Bij Wagenhof Real Estate proberen we proactief in te spelen op de ESG-trend, zodat we onze eigen toekomstbestendigheid kunnen waarborgen en tegelijkertijd kunnen bijdragen aan een betere wereld.

Conclusie

ESG is niet meer weg te denken uit de wereld van vastgoedtaxaties. Taxateurs die rekening houden met ESG-factoren leveren waarderingen die beter aansluiten op de wensen van beleggers en dragen tevens bij aan een duurzamere vastgoedsector. Hoewel het integreren van ESG-factoren uitdagingen met zich meebrengt, biedt het taxateurs ook kansen om zich te onderscheiden en toekomstbestendig te opereren.

Taxatie nodig?

Wilt u een vastgoedobject laten taxeren? Bij ons kunt u terecht voor al uw taxaties van commercieel vastgoed. Wij zijn als enige taxateur in Haarlem en omstreken GZV-gecertificeerd. Als u met een ESG-gerelateerde uitdaging zit, denkt Wagenhof Real Estate graag met u mee! Neem voor meer informatie contact met ons op.

Categorie

Datum

Delen

Delen