Alles over de nieuwe indexeringsregels uit de ROZ-modelhuurovereenkomsten voor bedrijfsmatig vastgoed

In april van dit jaar heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in overleg met de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) de modelhuurovereenkomsten voor 290- en 230a-bedrijfsruimtes aangepast. Waar deze ROZ-modellen voorheen in het huurprijsartikel naar de algemene bepalingen verwezen voor regels over de jaarlijkse huurprijsaanpassing, zijn deze regels bij de nieuwe modellen in de standaard huurovereenkomst zelf opgenomen.

Meer opties voor huurverhogingen

Ook de toegestane hoogte van de huurprijsaanpassing is veranderd. Voorheen was deze aan het maandprijsindexcijfer van de consumentenprijsindex (CPI) gekoppeld. Nu biedt de ROZ drie opties. De eerste behelst een wijziging op basis van een vast percentage; de tweede een wijziging op basis van een cijferreeks van het CBS. Hierbij kan worden gekozen uit de CPI of dienstenprijsindex, al staat het partijen eveneens vrij om een andere cijferreeks af te spreken.

Meer aandacht voor dialoog

De derde optie lijkt overbodig. ROZ-overeenkomsten zijn per slot van rekening modelovereenkomsten. Partijen mogen dus sowieso afwijkende afspraken maken. De achterliggende gedachte van de ACM zal waarschijnlijk het aanmoedigen van onderhandelingen zijn geweest. Door de huurprijsindexering en aanhoudende inflatie hebben huurders hun maandlasten immers flink zien stijgen. Of de nieuwe modelovereenkomsten de dialoog tussen vastgoedpartijen inderdaad gaan bevorderen valt nog te bezien.

Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste vastgoednieuws? Zorg dan dat u ons volgt op social media. Onze volgers informeren we steeds over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van makelaardij, beleggingen, taxaties, leegstandsbeheer, vastgoedbeheer en VvE-beheer.

Categorie

Datum

Delen

Delen