Beleggers maken een pas op de plaats

Kwartaalcijfers Q2: Vraag naar kwalitatief hoogwaardig en direct beschikbaar vastgoed. Pas op de plaats.

Het opnameniveau van kantoren en bedrijfsruimte is met respectievelijk 32% en 5% gedaald ten opzichte van 2022. Ook het aantal transacties is gedaald en dit blijft een gevolg van de “mismatch” tussen vraag en aanbod. Net als bij de de vorige kwartaalcijfers blijkt dat door het minimale aanbod aan kwalitatief hoogwaardige kantoor- en bedrijfspanden ondernemers hun huisvestingsambities uitstellen.

Update commerciële vastgoedmarkt

Beleggers maken een pas op de plaats. Door de hogere rentestanden en verkoopprijzen die de rendementseisen van beleggers overstijgen, is er minder bereidheid om te investeren in commercieel vastgoed. Doordat verkopende partijen hogere vraagprijzen hanteren dan kopers bereid zijn te betalen, zijn in het tweede kwartaal minder beleggingstransacties tot stand gekomen.

Tegelijkertijd zien we dat de aangekondigde overheidsmaatregelen (Box 3/ FBI) in combinatie met de hogere rente maakt dat beleggers onzeker zijn over de markt en een afwachtende houding aannemen tot een nieuw prijsevenwicht is bereikt.

Voor een meer gedetailleerd overzicht verwijzen wij naar https://www.nvm.nl/nieuws/2023/commerciele-vastgoedmarkt/

Bij concrete vragen kan je terecht bij één van onze collega’s.

Categorie

Datum

Delen

Delen