De Nederlandse winkelmarkt: een terug- en vooruitblik

Door o.a. de coronalockdowns en de intrede van het internet heeft de Nederlandse winkelmarkt een moeilijke periode achter de rug. Ook 2023 was een uitdagend jaar.

Negatieve ontwikkelingen 2023

Er was sprake van inflatie, een lage economische groei en weinig vertrouwen en vraag vanuit consumenten. Winkeliers hadden te maken met hoge huur-, inkoop-, energie- en loonkosten. Daar komt bij dat een groot deel van hen de ontvangen coronasteun nog moet terugbetalen. In 2023 zijn het aantal beleggingen evenals de opname van winkelruimtes gedaald. Daarnaast heeft het imago van de winkelmarkt geleden onder het faillissement van enkele grote winkelketens. Tot slot is de leegstand in aanloop- en zijstraten toegenomen. Daar staat tegenover dat de leegstand in hoofdwinkelgebieden licht is gedaald.

Positieve ontwikkelingen 2023

En dat is niet het enige lichtpuntje. Het aanbod van winkelruimtes is namelijk toegenomen en de gemiddelde transactietijd versneld. Daarnaast liggen er volop kansen voor fysieke winkels, mits ze met hun tijd meegaan. In het huidige klimaat betekent dat voor niet-essentiële non-foodwinkels bijvoorbeeld dat ze een sterke online aanwezigheid, een uniek concept en/of een prikkelende winkelervaring moeten hebben. Naast beleving hecht de moderne consument waarde aan gemak. Gemeentes met lage parkeerkosten en goede ov-verbindingen hebben dan ook meer kans op groei. De groeikansen zijn eveneens groter in gemeentes met een gezellig stadscentrum en weinig bureaucratische rompslomp.

Vooruitblik 2024

Naar verwachting gaan veel van de tendensen uit 2023 zich in 2024 voortzetten. Zo wordt verwacht dat de kostenposten voor winkeliers hoog en de consumentenbestedingen en economische groei laag zullen blijven. Maar ook van de positieve trends wordt verwacht dat ze zich gaan doorzetten. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de inflatie verder dalen en blijven klantgerichte winkels met een onderscheidend concept in trek. Goed ondernemerschap zal dus beloond blijven worden.

Al met al ziet de toekomst voor de winkelmarkt er dus best rooskleurig uit. Wagenhof Real Estate kijkt in ieder geval vol vertrouwen naar de toekomst. Hebt u een winkelconcept maar nog geen winkelpand?  Wagenhof heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan winkelpanden en ondersteunt u graag bij uw zoektocht naar een geschikt pand. Wagenhof is uw betrouwbare vastgoedpartner, ook in 2024.

Categorie

Datum

Delen

Delen