Een toekomst-bestendig bedrijfspand in Haarlem

Het bedrijvenpark in Haarlem, de Waarderpolder, kent veel verschillende soorten bedrijfspanden. Nu is het zo dat niet ieder bedrijfspand kan worden bestempeld met “toekomst-bestendig”. Er zijn veel ontwikkelingen in de bedrijfsmatige vastgoedmarkt geweest in de afgelopen jaren, die voor de toekomst van sommige panden niet altijd even zeker is. De meest impactvolle veranderingen hebben voornamelijk te maken met duurzaamheid. Zo moet vanaf 2023 elk kantoorpand voldoen aan minstens energielabel C. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat er in de komende decennia nog veel meer wetgevingen komen binnen het spectrum van duurzaamheid waar bedrijven aan moeten voldoen. Het is hierom verstandig om opzoek te gaan naar een toekomst-bestendig bedrijfspand. Wat maakt een bedrijfspand toekomst-bestendig bedrijfspand, en wat zijn de facetten die deze panden bestendig maakt tegen de ontwikkelingen in de wetgeving van de toekomst?

 

Layers, de bedrijfspanden van de toekomst

Een van de projecten die een hoge focus heeft op toekomstbestendigheid, is het project van Layers in Haarlem. Layers I wordt momenteel gebouwd in de Waarderpolder in Haarlem en is bijna klaar voor de oplevering. De Waarderpolder ligt aan de rand van Haarlem en het Spaarne, en is het grootste bedrijvenpark van Zuid-Kennemerland. Er zijn circa 850 bedrijven gevestigd, waar meer dan 12.000 mensen werkzaam zijn. Van kleinschalige studio’s en werkplaatsen tot grote multinationals zoals grafische en farmaceutische bedrijven. Met zoveel bedrijven is de uitstoot hier relatief hoog. Daarom is er vanuit de meeste bestemmingsplannen van de gemeente gebleken dat nieuwe panden moeten worden gebouwd met een klimaat-neutralere focus.

 

Layers is een van de projecten die als toekomst-bestendig op de markt geprofileerd staan. Layers is een mooi voorbeeld van hoe de ontwikkeling en bouw van bedrijfspanden hier rekening mee houdt. Het belangrijkste aspect dat de panden van project Layers toekomst-bestendig maakt, is dat ze volledig gasloos zijn. Ook in de winter, gaat de verwarming van deze panden volledig elektrisch. Hoewel elektriciteit ook niet 100% schone energie is, is het qua uitstoot bij het productieproces minder hoog. Daarnaast is gas langzamerhand natuurlijk steeds schaarser aan het worden, wat de prijs hiervan ook flink opdrijft. Een gasloos bedrijfspand is dus niet alleen toekomst-bestendig door de lagere uitstoot, de gebruikerskosten zijn op termijn ook lager. Dit biedt dus niet alleen financiële voordelen, het helpt ook voor uw manifestatie als maatschappelijk verantwoord ondernemer.

 

Overige methoden van toekomst-bestendige nieuwbouw

Gasloos, zoals project Layers haar voornaamste ontwikkelingspunt is, blijft een van de grootste onderdelen van een toekomst-bestendige bouwstrategie. Wat project Layers daarnaast ook verwerkt in de nieuwbouw, zijn loze leidingen die bedoeld zijn voor de aanleg van zonnepanelen. Zo wordt hiermee de optie mogelijk gemaakt om later nog te kiezen voor het aanleggen van zonnepanelen, om zo nog milieuvriendelijker te werken. Ook zijn elektrische laadpalen voor het wagenpark onderdelen die vaak in verband worden gebracht met de toekomst bestendige bouw. Wij van Wagenhof bedrijfsmakelaars werken samen met Project Layers voor de verhuur van de business units, en zetten ons graag in voor toekomst-bestendige nieuwbouwprojecten. Wij weten als geen ander hoeveel er in de markt kan veranderen binnen korte tijd, en daarom adviseren wij groene bedrijfspanden zoals Layers. Layers I is vanaf eind Juni 2022 beschikbaar op de Izaak Enschedeweg 42-44 in Haarlem. Ook het volgende project, Layers II, is al in ontwikkeling aan de Hulswitweg te Haarlem.

Categorie

Datum

Delen

Delen