Het Seinwezen

Wagenhof Beleggingen begeleidt verkoop Het Seinwezen. Het Seinwezen, de monumentale spoorloods uit 1915, is verkocht. Wagenhof Beleggingen begeleidde de verkoop namens de eigenaar. Het industriële erfgoed in Haarlem is overgenomen door Stadsherstel, een organisatie dat monumenten en beeldbepalende panden redt door ze zorgvuldig te restaureren.

 

Geschiedenis

Nederlands eerste spoorwegmaatschappij, de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij (in 1936 opgegaan in de NS), liet het pand Seinwezen in 1915 bouwen. Het behield zijn taak tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw als onderafdeling van de NS-dienst Weg & Werken, die het onderhoud van de seinen verzorgde. Het erfgoed is sinds 2012 gemeentelijk monument en ligt tussen de spoorlijn Haarlem-Leiden en de tuinen van de huizen aan de Duvenvoordestraat, acht minuten lopen van het station van Haarlem.

 

Multifunctioneel concept

Het gebouw is door de voormalige eigenaar voor drie vijfde opgeknapt en werd enkele jaren geleden omgedoopt tot multifunctioneel buurtcentrum. Het Seinwezen biedt onderdak aan bijzondere bedrijven, flexwerkplekken en vergaderingen van organisaties, veelal met een maatschappelijke doelstelling.

Stadsherstel wil het huidige multifunctionele concept van het industriële erfgoed voortzetten. Er liggen plannen voor herstel, restauratie, herbestemming en verdere verduurzaming van de rest van het pand. Er zal worden samengewerkt met de afdeling zaalverhuur van Stadsherstel en er wordt onderzocht of de efficiency kan worden verbeterd.

 

Verbinding

Duurzaamheid was een belangrijk speerpunt bij de restauratie alsook de verbindende rol in de buurt. Dat komt samen in het collectieve zonnepanelendak van 110 panelen, dat door 22 buurtbewoners is gefinancierd. Sinds de duurzame verbouwing is Het Seinwezen uitgegroeid tot een gebouw met een lage drempel en een hoge impact. Het Seinwezen heeft een aantal vaste huurders en doet aan commerciële verhuur aan partijen die een zaal willen huren voor lezingen of een symposium. Er is ook een maandelijkse buurtborrel waar regionale opkomende bandjes optreden en bewoners elkaar ontmoeten.

 

Juiste partij

Om het sociaal ideologische verhaal te behouden ging Wagenhof Beleggingen op zoek naar de juiste partij. Voormalige eigenaar Baud Schoenmaeckers: “ik verkoop het Seinwezen specifiek aan Stadsherstel omdat ik een partij zocht die wilde voortzetten wat ik had opgezet: het mooie, bijzondere en verrassende Seinwezen multifunctioneel blijven inzetten. Gezien de doelstelling en achtergrond van Stadsherstel ga ik ervan uit dat we veel kunnen voortzetten”.

Categorie

Datum

Delen

Delen