REBF festival: is de vastgoedsector een dinosaurus?

Wagenhof Real Estate was aanwezig tijdens hét kennisfestival als het gaat om de bouw- en vastgoedwereld, REBF 2023. Meerdere trending topics werden behandeld waaronder Paris Proof, ESG, en de Verduurzamingsopgave. De learnings van deze dag op een rij:

Claire van Staaij (ABN AMRO) voorspelde dat een eventuele rente daling pas tegen eind 2024 wordt verwacht, wat het nieuwe normaal dan zal zijn is nog onduidelijk, maar in historisch perspectief is de rente nog steeds laag.

Saman Mohammadi (RE:BORN Real Estate) modereerde een panel waarbij Hilke Nijmeijer (CBRE IM) en Maya Savelkoul (Bouwinvest) concrete voorbeelden gaven hoe investeringen met impact investeerders kunnen overhalen om een iets lager rendement te aanvaarden op basis van een meer constante cashflow.

Annemarie van Doorn (DGBC) kon vaststellen dat alle partijen in de keten actief zijn en ook willen versnellen in de verduurzaming van kantoorgebouwen richting label A+++. Mieke Pels (Ministerie BZK) erkent dat best practices hierbij een mooie hulp zouden zijn en de overheid hier zeker ook een voorbeeldfunctie heeft.

Bernd Stahli (NSI) en Boudewijn Ruitenburg (edge) waren het eens dat locatie, duurzaamheid en dienstverlening de 3 kernbegrippen vormen voor de verdere ontwikkeling van toekomstbestendige kantoorlocaties. Hoe een duurzaam gebouw buiten de Randstad aan alle wensen kan voldoen in relatie tot het te verwachten huurniveau blijft echter een uitdagende business case.

Het vurigste panel dat we volgden sprak over “PropTech and the next things in real estate”. Hierbij enkele lessons learned:

  • PropTech is relevant als er 2 doelen worden bereikt: efficiëntie en duurzaamheid, technische oplossingen zonder deze resultaten hebben weinig toegevoegde waarde.
  • De trage implementatie van proptech heeft te maken met het feit dat de partijen die optreden in de keten vaak geen voordeel hebben aan investeringen die enkel later of voor een andere partij voordeel opleveren.
  • De verscheidenheid aan oplossingen en toepassingen die niet steeds compatibel zijn zorgen ervoor dat bepaalde ‘mooie producten’ nooit een bepaalde schaalgrootte krijgen om betaalbaar en relevant te zijn.

Conclusie van Arne Allewaert (AMAVI Capital), Jan-Willem Jeucken (Yardi) en Jean Pierre N’Gouan (Humble Buildings): er is reeds veel mogelijk op technologisch gebied ook in de gebouwde omgeving. Maar om in een conservatieve sector als vastgoed de dinosaurussen waaraan de oplossingen moeten verkocht worden te overtuigen zal een goed product met een lage instap voor de gebruiker en een goede marketing verhaal meer dan noodzakelijk zijn.

Leerrijke kennissessies die ons bevestigen in onze eigen aanpak waarbij operationele kennis, de samenwerking van experts maar ook technologische toepassingen de exploitatie en het rendement van vastgoed optimaliseren.

Categorie

Datum

Delen

Delen