Sinterklaas Special

Nog voordat de pepernoten in de winkels liggen, begint Sinterklaas al voor visagist & grimeur Anita Vonk. De kisten worden van zolder gehaald, alle baarden gaan in de krul, pruiken worden opgeborsteld, de knoopjes van alle kostuums worden nagelopen en de brieven gaan de deur uit. Anita ‘maakt’ al 25 jaar lang Sinterklaas & Zwarte Piet. En dat doet ze met heel veel liefde.

Jarenlang heeft Anita haar eigen visagie & grime winkel gehad in de Schagchelstraat te Haarlem: Studio Stim. Daar gaf zij trainingen en cursussen en kon je terecht voor o.a. pruiken en make-up. Afgelopen jaar deed zij met tranen in haar ogen het winkelgedeelte weg. Nog steeds is het haar hobby, haar passie en haar leven. Helemaal loslaten zal dus nooit gebeuren. En Sinterklaas blijft ze – koste wat het kost – gewoon doen.

Speciaal voor de Sinterklaastijd gebruikt Anita momenteel een TijdelijkeRuimte van Wagenhof. En wel op een heel bijzonder plekje. Studio Stim is nu namelijk te vinden in de Koepel van Haarlem. De voormalige strafgevangenis is verdomd goed omgetoverd naar een ware Sinterklaas-fabriek. In die 3 á 4 weken per jaar worden zo ongeveer zeventig Sinterklazen ‘gemaakt’. De ruimte staat vol met gekleurde Pietenpakken, rode mijters en mantels, lange witte gekrulde baarden, verlichte make-up spiegels en natuurlijk: schmink. Het is bijna onmogelijk hier binnen te lopen zonder dat je mondhoeken omhoog bewegen en er een twinkeling in je ogen ontstaat.

 

“Elke Sinterklaas is een klein feestje”

 

Een enorm contrast met de geschiedenis van het gebouw. Echter precies op die plek waar Studio Stim zit, was het altijd al een beetje gezellig – tot zover dat kon tenminste. Dit was namelijk de recreatieruimte van de gevangenis, waar werd gedart, gebiljart en gebreid. “De breinaalden lagen tussen de verwarming en de breipatronen kwam ik tegen in de keukenlades.” vertelt Anita. De geschiedenis van de ruimte is nog steeds zichtbaar, want ‘als je je niet gedraagt, ga je terug naar je cel’, staat er op de muur.

Het is dezelfde plek, maar een andere tijd: nu is het een Sinterklaas-fabriek. Een Sinterklaas zit ongeveer 1 uur in de make-up, er komt heel wat bij kijken om een goede Sint te maken. Allereerst moet hij natuurlijk onherkenbaar zijn, daarnaast is het ook belangrijk dat alles – écht alles – wordt vastgeplakt. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen met al die kleine kleutertjes op schoot. Vervolgens wordt hij nog een tikkeltje ouder gemaakt en gaat het kostuum aan. Er worden een hoop overuren gedraaid. Toch maakt dat Anita niets uit, want voor haar is elke Sinterklaas een klein feestje.

Ook in het uiterlijk van de Pieten wordt niet gematigd. Immers niet alle Pieten zijn hetzelfde. Ze komen met stijl haar, lang haar en natuurlijk heb je ook meisjes Pieten. Het is een werk, maar Anita vindt het geweldig om te doen. En gelukkig doet ze het niet alleen. Vooral op 5 december is het volle bak, dan schiet iedereen te hulp: oud-cursisten, vrienden, neefjes, nichtjes. De Sinterklazen moeten dan om 08:00 ’s morgens al de deur uit.

Bij terugkomst krijgen ze stuk voor stuk een glaasje bisschopswijn. “Dat hoort erbij”, vindt Anita. En als het dan 5 december is geweest – en alle chaos achter de rug is – kan de rust worden wedergekeerd. En dan, voor je het weet, is het tijd voor de Kerstmannen.

Categorie

Datum

Delen

Delen