Verbouwing Figeehal 2

Verbouwing Figeehal 2 officieel afgerond. RVE Vastgoed heeft het kantoorontwikkelingsproject van de Figeehal 2 officieel afgerond. In 2010 werd er al een begin gemaakt met de renovatie en transformatie van het monumentale gebouw aan het Spaarne.

De 22 meter hoge hal werd ooit gebruikt door de gebroeders Figee, die begonnen als pakkistenmakerij en wat zich later uitbreidde tot een machinefabriek. In de afgelopen eeuw werden hier verschillende producten vervaardigd, zoals kisten, bruggen, heimachines, lieren, liften en smalspoor. Het industriële uiterlijk van het gebouw is gecombineerd met hedendaagse industriële bedrijfsateliers/lofts. Sinds de bouw in 1927 is aan de buitenkant van de Figeehal vrijwel niets veranderd, de binnenkant is een totale metamorfose ondergaan.

Verbouwing
De verbouwing van de Figeehal stond al een tijd op de agenda. Begin deze eeuw raakte architect Max van Aerschot betrokken bij het project om de Figeehal te verbouwen. Hij maakte een ontwerp waarbij de buitenkant van het pand in ere zou worden hersteld en de binnenkant getransformeerd tot hedendaagse industriële bedrijfsateliers/lofts. De verbouwing startte in 2010, maar wegens financiële problemen bij de toenmalige eigenaar heeft van Aerschot dit project nooit kunnen voltooien. Het pand moest worden verkocht.

In 2017 werd RVE Vastgoed de nieuwe eigenaar van een deel van de voormalige fabriekshal. Makelaar Martijn Hoogstede van Wagenhof Bedrijfsmakelaars vertelt dat het pand niet in z’n geheel is verkocht. Andere delen zijn in een eerder stadium in handen gekomen van andere particuliere eigenaren. RVE Vastgoed heeft de verbouwing van hun 5.000 m² inmiddels goed kunnen afronden.

Nu, bijna 10 jaar later na de eerste verbouwing is de Figeehal nieuw leven ingeblazen onder de naam Figeehal 2. Een bedrijfsverzamelcomplex met 16 industriële kantoor- en bedrijfslofts. Karakteristieke elementen gecombineerd met een stukje historie, dat maakt het pand zo bijzonder.

Figeehal 2
Onder de naam Figeehal 2 gaat het gebouw een nieuw leven tegemoet, als onderkomen voor toonaangevende bedrijven. Heden en verleden ontmoeten elkaar en dat is terug te zien aan de oorspronkelijke buitenkant en de moderne industriële binnenkant. In het 22 meter hoge object zijn nu meerdere verdiepingen gebouwd. Aan de voorkant zitten moderne kantoorlofts waarin diverse bedrijven zijn gevestigd.

Parkeergarage
Onder de kantoren is een parkeerlaag gebouwd die ruimte biedt voor 77 auto’s. De krachtige en sobere vorm is nog steeds een landmark aan het Spaarne in Haarlem. Zowel de architectuur als de bouw hebben de tand des tijds moeiteloos doorstaan.

Categorie

Datum

Delen

Delen