Wagenhof Taxaties

Wagenhof bestaat uit verschillende divisies, waaronder Wagenhof Taxaties. Op deze afdeling verrichten onze taxateurs taxaties voor verschillende doeleinden en opdrachtgevers, zoals banken, bedrijven en voor de fiscus. Van monumentale panden tot bedrijfspanden, bij BOG (bedrijfsonroerend goed) objecten moet er om de zoveel jaar een taxatie plaatsvinden. Onze Taxateur Fiona vertelt hoe dit in z’n werk gaat.

Het is iedere keer weer een verrassing wat voor pand Fiona moet taxeren. Dat maakt haar werk zo leuk. Van garagebox tot winkel met verhuurde bovenwoningen, alles is mogelijk. Deze keer taxeert Fiona het pand van Perfectly Basics, een online kledingverkooppunt voor luxe kleding. Zij staan voor duurzame, hoogwaardige mode die langer dan 1 of 2 seizoenen meegaat. Denk bijvoorbeeld aan een leren broek die met de jaren steeds mooier wordt. Geen ‘wegwerp mode’ maar dierbare tijdloze stukken. Hun pand in Waarderpolder, van circa 1800 m2, bestaat uit een showroom, een groot magazijn met bijbehorende ruimte waar bestellingen worden ingepakt, een ruim en open kantoor dat verschillende afdelingen herbergt en zelfs een eigen fotostudio. “Deze diversiteit maakt het een interessant pand om te taxeren”, vertelt Fiona.

Zodra Fiona de opdracht binnenkreeg maakte ze meteen een afspraak met de eigenaar van Perfectly Basics om het pand te bezichtigen. Tijdens de bezichtiging kijkt ze naar de uiterlijke kenmerken van het pand zoals de staat waarin het pand verkeert, de bouwmaterialen en de omgeving waarin het pand is gesitueerd – dat wil zeggen de locatie en de gebruiksmogelijkheden binnen het huidige bestemmingsplan. Hiervan brengt ze de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen in kaart, ook wel bekend als een SWOT-analyse. Fiona verzamelt alle benodigde gegevens die nodig zijn voor de taxatie: WOZ-beschikking, plattegronden en/of tekeningen, NEN-meting, energielabel en bodeminformatie. Mist er informatie? Dan zorgt Fiona ervoor dat ze zelf aan deze informatie komt. “Voor het maken van een taxatierapport bedrijfsonroerend goed gebruiken we doorgaans altijd de BAR/NAR (Bruto Aanvangsrendement/ Netto Aanvangsrendement) en de DCF (Discounted Cash Flow) methode. Dit zijn twee rekenmodellen. De BAR wordt uitgerekend door de jaarhuur te delen door de koopprijs. Op deze manier wordt er beoordeeld of een object voor u als belegger interessant is of niet. De NAR is het rendement na aftrek van alle jaarlijkse onderhouds- en aanvangskosten. De DCF geeft echter het meest zuivere beeld van de waarde omdat deze rekening houdt met toekomstige geldstromen, die vervolgens contant worden gemaakt naar nu. Hierna doet Fiona marktonderzoek waarbij ze kijkt wat er in de omgeving van het pand is gebeurd. “Dit is het meeste werk. Hiervoor heb ik altijd drie referenties nodig. Dit vraag ik meestal op bij Realworks Vastgoeddata en bij de NVM”. Nadat ze alle gegevens heeft verzameld, vult ze deze samen met de rekenmodellen in. Het geheel vormt het taxatierapport. Nu is het rapport klaar om naar de opdrachtgever te sturen.

“Onze samenwerking met Wagenhof Taxaties was prettig, en hebben we op een positieve manier ervaren als professioneel en ‘to the point’ “, vertelt Perfectly Basics.

Wilt u ook taxatierapport? Na bezichtiging van het pand kunnen wij het taxatierapport doorgaans binnen twee weken aanleveren. Klik voor meer informatie op deze link.

Categorie

Datum

Delen

Delen