Wat heeft het eerste kwartaal gebracht voor de bedrijfsvastgoed-markt?

Het eerste kwartaal van 2024 is alweer voorbij. En wat blijkt? Commercieel vastgoed heeft heel wat positieve ontwikkelingen doorgemaakt het afgelopen kwartaal. 

Te beginnen met de opnamecijfers. Afgelopen kwartaal was er een stijgende lijn te zien in het aantal verhuurde en verkochte bedrijfspanden en -ruimtes. Vooral kleinere metrages tussen 200 en 500 m² vertoonden groei, al is de opname van metrages boven de 5000 m² eveneens toegenomen. Ook kantoren deden het goed, met een opnamestijging van maar liefst 44% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Met name duurzame, gunstig gelegen kantoorgebouwen met een goed energielabel waren in trek. Naast kantoren was er ook voor winkel- en bedrijfsruimtes een opnamestijging weggelegd.

Stijging aanbod bedrijfsvastgoed

Niet alleen opnames zaten afgelopen kwartaal in de lift. Ook het aanbod aan commercieel vastgoed is toegenomen. Die stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar kan deels worden verklaard door een toename van het aantal faillissementen. Op de winkelmarkt kwamen bijvoorbeeld heel wat grotere winkels beschikbaar na faillissementen van winkelketens. Een andere verklaring is te zoeken in de verminderde economische activiteit. Zo hangt de stijging van het aanbod aan kantoorruimtes o.a. samen met de teruggelopen nieuwbouw. Een laatste verklaring is de vraag. Doordat de beschikbaarheid van huurpanden en de interesse in kooppanden relatief groot zijn, blijft het aanbod aan huurpanden eveneens groot.

Licht verbeterd beleggerssentiment

Nog een reden tot hoop: het steeds positievere beleggerssentiment. Door opeenvolgende renteverhogingen, stijgende financieringskosten en nieuwe wet- en regelgeving was 2023 een moeilijk jaar voor beleggers. Menige investeerder anticipeert echter op de rentedaling die de ECB naar verwachting vanaf juni gaat doorvoeren. Bovendien neemt de interesse in logistieke panden alsmaar meer toe. Doordat de nieuwbouw achterblijft maar de vraag op peil blijft, biedt het logistieke segment volop kansen voor beleggers. Ook de kantorenmarkt trekt aan, al zij het lichtjes. Naar verwachting is het eind van afwaarderingen in zicht, wat gunstig zou zijn voor de verhouding tussen de boekwaarde en marktprijs van kantoorpanden, en daarmee voor beleggers.

Hoop op herstel

Al met al gloort er dus hoop voor de bedrijfsvastgoed-markt, en bijgevolg beleggers. Wij van Wagenhof Real Estate zijn voorzichtig hoopvol. Ontwikkelingen als de toegenomen zoekactiviteit op Funda in Business en onze persoonlijke contacten zetten ons optimisme kracht bij. Wilt u meer weten over de vastgoedmarkt en onze kijk daarop? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief of houd onze socials (LinkedIn, Facebook en Instagram) in de gaten. Dan blijft u op de hoogte van belangrijk nieuws over de vastgoedmarkt. U mag natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. We horen graag van u!

Categorie

Datum

Delen

Delen