Zes redenen waarom je zelden meerlaagse distributiecentra ziet in Nederland

In tijden van ruimtegebrek en bouwrestricties lijken meerlaagse distributiecentra een ideale oplossing. Toch worden er in Nederland vrijwel uitsluitend eenlaagse distributiecentra gebouwd. Hoe kan dat?

1. Hoge bouwkosten

Ten eerste zijn er de bouwkosten. Deze liggen aanzienlijk hoger dan bij eenlaagse distributiecentra. Dat de grondkosten veelal een stuk lager uitvallen, lijkt vaak te worden vergeten.

2. Slecht imago

Ten tweede speelt het imago een rol. Een van de weinige meerlaagse distributiecentra in Nederland, CTPark Amsterdam City, staat twee jaar na zijn verhuurstart nog grotendeels leeg. Dat is beleggers uiteraard niet ontgaan.

3. Meer verzekeringsgedoe

Ten derde liggen er verzekeringsproblemen op de loer. Als één bedrijf in het distributiecentrum bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen opslaat, kunnen de overige bedrijven met verscherpte veiligheidseisen en hogere premies te maken krijgen.

4. Grote risico’s

Ten vierde gaat het dagelijkse reilen en zeilen in een meerlaags distributiecentrum met relatief veel risico’s gepaard. Zo kan er bij het aansturen van vracht- en bestelwagens van meerdere bedrijven behoorlijk wat misgaan.

5. Ingewikkelde bouw

Ten vijfde kent de constructie van hellingbanen en parkeerdekken significante uitdagingen. Een schoolvoorbeeld van zo’n bouwtechnische kwestie: hoe leg je een hellingbaan aan die vrachtwagens af kunnen rijden zonder op elkaar te botsen en het gebouw in te denderen?

6. Goedkopere alternatieven

Ten zesde bestaan er andere (lees: voordeligere) manieren om meer ruimte te creëren. Eenlaagse distributiecentra kunnen o.a. worden geoptimaliseerd door de opslagsystemen te mechaniseren, het productassortiment te veranderen of de routing te verbeteren.

Wilt u op de hoogte blijven van trends op de logistieke en vastgoedmarkt? Volg ons dan op social media. Als volger informeren we u altijd over actuele ontwikkelingen.

Foto credits: Het pas geopende meerlaagse distributiecentrum van logistiek dienstverlener DSV op Greenport Venlo in Sevenum.

Categorie

Datum

Delen

Delen