Interview Vastgoedjournaal over Haarlemse vastgoedmarkt

Haarlem behoort tot de middelgrote steden in de Randstad. De gemeente telt 162.177 inwoners en is daarmee na Amsterdam de grootste stad van Noord-Holland en de dertiende gemeente van Nederland. “Ondernemers vinden het een fijne stad om in te ondernemen en dat merken we ook aan de vraag naar bedrijfshallen en kantoren”, vertelt Martijn Hoogstede van Wagenhof Bedrijfsmakelaars, dat sinds 2001 actief is in deze populaire regio.

 

Ondernemers kiezen bewust voor Haarlem

Waar de Haarlemse woningmarkt het olievlek-effect merkt vanwege een tekort aan betaalbare en geschikte gezinswoningen in Amsterdam ligt dat op de markt voor bedrijfsmatig vastgoed toch anders. Bedrijven kiezen niet voor Haarlem omdat er in Amsterdam niets te vinden is. De keuze voor Haarlem is een bewuste. “Sommige Haarlemse bedrijven zijn van oudsher hier gevestigd, anderen grijpen de ligging aan voor een last-mile hub richting de grote buurgemeente Bloemendaal en de nabijgelegen Bollenstreek. En met iets meer dan 162.000 inwoners is Haarlem ook een nichemarkt, die voor sommige ondernemers nog goede groeimogelijkheden biedt voor hun product”, aldus Hoogstede.

Martijn Hoogstede Wagenhof Bedrijfsmakelaars Layers RVE Vastgoed

Schaarste

Het gaat het Haarlemse bedrijfsonroerendgoed dusdanig voor de wind dat er inmiddels gesproken kan worden van een schaarste, merkt men ook bij Wagenhof Bedrijfsmakelaars. “Er is een grote vraag naar bedrijfshallen en kantoorruimtes en relatief weinig aanbod. Voor grotere locaties is het nóg moeilijker. Ook grond om nieuw commercieel vastgoed te realiseren is schaars én duur”, weet de makelaar uit ervaring. Als voorbeeld noemt Hoogstede een verkooptraject dat Wagenhof Bedrijfsmakelaars onlangs begeleidde. Layers is een ontwikkeling van RVE en biedt flexibele bedrijfsruimtes voor het MKB. “Wagenhof Bedrijfsmakelaars verkocht namens de opdrachtgever in 24 uur tijd 28 units zonder voorbehoud financiering aan 15 kopers. Fase II met 42 units is inmiddels ook verkocht. En nog steeds moeten we mensen teleurstellen.”

Layers is gelegen aan de Jan Tademaweg en de Izaak Enschedeweg in de Haarlemse Waardepolder, het grootste en meest bekende bedrijventerrein aan de westelijke kant van de stad. Veel panden in dit gebied zijn gedateerd. Hoe ziet Hoogstede de toekomst van dit terrein? “Je kunt overwegen om panden te herontwikkelen of om bovenop bestaande bouw verder te bouwen. Waar mogelijk wordt dat gedaan. Maar alles heeft een prijskaartje. De mogelijkheden om hier een bedrijfspand met een groot buitenterrein te realiseren is nagenoeg nihil. En mocht je het geluk hebben en de grond vinden om te gaan ontwikkelen dan is die vaak duur, waardoor het voor beleggers en ontwikkelaars minder interessant wordt omdat de grond- en bouwkosten dan niet opwegen tegen het rendement”, aldus Hoogstede.

Bij Wagenhof Bedrijfsmakelaars zien ze de prijzen op de Haarlemse vastgoedmarkt de laatste anderhalf jaar behoorlijk zijn toegenomen. Dit geldt zowel voor residentieel als bedrijfsmatig vastgoed. Kopers laten zich, mede door de lage rentestand, hier niet door afschrikken.

 

Ondanks grote vraag naar bedrijfsruimte is ontwikkelen op risico niet in trek

Waar ontwikkelaars zich overigens wél door laten afschrikken, merkt Hoogstede, is het ontwikkelen op risico. En dat ondanks de grote vraag. Hoe zit dat? “Als het om een wat groter pand gaat durven ontwikkelaars vaak niet op risico te bouwen. Op voorhand huurders voor een pand vinden dat er nog niet staat, is heel moeilijk. Een huurder wil graag het resultaat zien alvorens hij besluit het pand te huren.”

 

Bron: Vastgoedjournaal

Categorie

Datum

Delen

Delen